Aμφισσα
ΑΜΦΙΣΣΑ . Ιστορία αιώνων .

Ένα απέραντο μουσείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς ……

Η μυθική Άμφισσα , ερωμένη του Θεού Απόλλωνα , ήταν κόρη του Μάκαρος και εγγονή του Αιόλου .

Η αρχαία Άμφισσα υφίστατο από τους προϊστορικούς χρόνους , ως προελληνικός οχυρωμένος συνοικισμός. Με την οργάνωσή της , αποτελούσε μία υποδειγματική Πόλη – Κράτος , με Βουλαρχείο , Εκκλησία του Δήμου , με δικό της νόμισμα , με ανάπτυξη στις τέχνες και το εμπόριο και ήταν η Μητρόπολη των Εσπερίων Λοκρών.

Από ανασκαφές , έχουν έλθει στο φώς ευρήματα όλων των περιόδων , οικοδομήματα , αγάλματα, μαρμάρινοι κίονες , ενεπίγραφες στήλες , χρυσά κοσμήματα , αργυρά και χρυσά νομίσματα , ποικιλόμορφα πήλινα αγγεία , τάφοι , ψηφιδωτά και υποδομές.

Ο Παυσανίας κατά τη περιήγησή του στους Δελφούς επισκέφθηκε την Άμφισσα , την οποία καταγράφει ως τη πιο μεγάλη και πιο ονομαστή πόλη των Λοκρών , τους τάφους της Άμφίσσης και του Ανδραίμονα και τον ναό της Αθηνάς στην ακρόπολή της εντός της οποίας υπήρχε το χάλκινο άγαλμα της Θεάς , λάφυρο του Τρωϊκού πολέμου , εκτιμώντας , ότι αυτό δεν ήταν και τόσο παλαιό όσο…οι Αμφισσείς…

Ο Ηρόδοτος την αναφέρει ως κείμενη …..΄΄ ύπερθεν ΄΄ του Ιερού χώρου του " Κρισσαίου πεδίου " που είχε αφιερωθεί στον Απόλλωνα και απαγορευόταν η καλλιέργειά του .

Οι Αμφισσείς , επειδή σφετερίσθηκαν τον Ιερό αυτό χώρο και τον καλλιεργούσαν , το Αμφικτυονικό Συνέδριο τους καταδίκασε για ιεροσυλία και τους επέβαλε βαρύτατο πρόστιμο , το οποίο αρνήθηκαν να το πληρώσουν. Τότε το Αμφικτυονικό συνέδριο ανέθεσε στον Βασιλέα της Μακεδονίας Φίλιππο τον Β΄ την επιβολή των κυρώσεων εναντίον τους , ο οποίος , κατά τον γ΄ ιερό πόλεμο κυρίευσε την Άμφισσα ( 338 π.Χ. ) και την …κατέσκαψε εκ θεμελίων .

Ακολούθησε η περίοδος της Βυζαντινής χιλιετίας .
Το 330 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος μεταφέρει από τη περιοχή των Δελφών πολλά έργα τέχνης , μεταξύ των οποίων και τον χρυσό τρίποδα της Πυθίας , για να διακοσμήσει τους χώρους της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , της Κωνσταντινούπολης.

Το 384 π.Χ. ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Α΄ απαγορεύει τη λειτουργία του Μουσείου των Δελφών και εμφανίζεται ο Χριστιανισμός στην ευρύτερη περιοχή .

Το 527 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Μεγάλος επισκευάζει το Κάστρο της Άμφισσας .

Το 1110 μ.Χ. ανεγείρεται δυτικά της Άμφισσας ο Ι. Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα . Ένα αριστουργηματικό Βυζαντινό Μνημείο.

Ακολούθησε ο Μεσαίωνας
Κατά τον μεσαίωνα , στις αρχές του 13ου αιώνα η Άμφισσα μετονομάσθηκε σε Σάλωνα. Κυριεύθηκε από τους Φράγκους οι οποίοι ίδρυσαν τη « Βαρωνία των Σαλώνων » και το έτος 1224 έκτισαν τη Φράγκικη εκκλησία και τα τείχη του Κάστρου ακριβώς επάνω από τα αρχαία τείχη της πόλης .

Για την ονομασία Σάλωνα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά μία, ότι προήλθε από παραφθορά της λέξης Σαλονίκη ( από το Θεσσαλονίκη ) και δόθηκε από τον Φράγκο Βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο Μομφερατικό που είχε κυριεύσει τη πόλη, κατ΄ άλλη , ότι προήλθε από παραφθορά του γεωργικού όρου εσ-άλωνα , δηλαδή μέσα στα αλώνια , ενώ , κατά μία ακόμη εκδοχή , η πόλη φέρει το όνομα ΄΄Σάλωνα΄΄ από τους Δαλματούς του Σάλωνα εις ανάμνηση της δικής τους πατρίδας.

Τον 14ο αιώνα (1310) , η Βαρωνία των Σαλώνων καταλήφθηκε από τους Καταλανούς .

Ακολούθησαν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Τα Σάλωνα εξακολουθούν να είναι Εθνικό και Πατριωτικό κέντρο.

Η πρώτη επανάσταση κατά των Τούρκων έγινε το έτος 1460, επτά χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης , με οδυνηρό τέλος .

Στα Σάλωνα , κατά τη τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας ζούσαν 700 οικογένειες Ελλήνων και 500 Τούρκων , οι περισσότεροι των οποίων , μιλούσαν την Ελληνική ως μητρική τους γλώσσα.

Οι Οθωμανοί , νωχελικοί και άεργοι , ζούσαν από τα εισοδήματα που επέφερε η αγροτική εργασία των ραγιάδων.

Τα Σάλωνα είχαν μεγάλη συνεισφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με την ανάδειξη αγωνιστών όπως ο Σαλώνων Ησαΐας , ο Αθανάσιος Διάκος , ο Οδυσσέας Ανδρούτσος , ο Πανουργιάς , ο Γιάννης Γκούρας , ο Γιάννης Μακρυγιάννης , ο Δυοβουνιώτης , ο Τράκας , ο Γκούρας , ο Μητρόπουλος και άλλοι.

Από τα Σάλωνα , στις 25 Μαρτίου του 1821 , δόθηκε το σύνθημα του ξεσηκωμού στη Ρούμελη.

Στις 27 Μαρτίου ελευθερώθηκε η πόλη και στις 10 Απριλίου , ανήμερα του Πάσχα , το Κάστρο της Ωριάς , το πρώτο Κάστρο που ελευθερώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την απελευθέρωση , τα Σάλωνα έγιναν η πρωτεύουσα της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας με την ίδρυση του Αρείου Πάγου των Σαλώνων , όπου ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας , στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας.

Το έτος 1833 , η πόλη ξαναπήρε το όνομα Άμφισσα.

Όταν η υπόλοιπη Ελλάδα βυθιζόταν στη παρακμή , στην Άμφισσα , η άφθονη παραγωγή βιοτεχνικών προϊόντων ( δέρματα , νίτρο, πυρίτιδα ) , αλλά και γεωργικών ( ελιές , σιτάρι , κριθάρι , βαμβάκι , λάδι ) ώθησε την ανάπτυξη του εξαγωγικού εμπορίου και απέφερε μεγάλα έσοδα . Ιδιαίτερα , στις αρχές του 19ου αιώνα , υπήρξε ταχεία οικονομική και κοινωνική άνοδος , με την ελιά, το εμπόριο και τις αυξανόμενες βιοτεχνίες να έχουν γίνει οι συνεισφέρουσες στη τοπική οικονομία.

Οι βιοτεχνίες ανθούσαν. Η Βυρσοδεψία , η Σαλωνίτικη Κωδωνοποιϊα , η Σχοινοποιϊα , τα Στραγαλάδικα , τα Ελαιοτριβεία .

Η Άμφισσα , ταυτισμένη με την ευλογημένη ελιά και τον ξακουστό Ελαιώνα της , έζησε περίοδο ευημερίας . Αυτό είχε ως επακόλουθο , επιφανείς Αμφισσείς , με μεγάλη οικονομική δύναμη να αφιερώσουν μέρος ή και ολόκληρη τη μεγάλη περιουσία τους στην Άμφισσα και τους κατοίκους της , ιδρύοντας Κληροδοτήματα και καθορίζοντας τους σκοπούς για τους οποίους διέθεταν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα εξ αυτών προκύπτοντα εισοδήματα.
Οι επιθυμίες τους αποσκοπούσαν κατά κύριο λόγο είτε στη βελτίωση των συνθηκών της παρεχόμενης Εκπαίδευσης και Μόρφωσης των νέων της πόλης , με την ίδρυση και ανέγερση Σχολείων και χορήγηση υποτροφιών στους αριστούχους Μαθητές ή Φοιτητές , είτε στην υποβοήθηση και στήριξη των αδυνάτων με έργα κοινωνικού χαρακτήρα , όπως , ίδρυση , ανέγερση και λειτουργία Γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων.
Το παράδειγμα των Μεγάλων Ευεργετών και Δωρητών της πόλεως Αμφίσσης ακολούθησαν και πολλοί άλλοι Αμφισσείς , έχοντας ανεβάσει την Άμφισσα στη δεύτερη πόλη της Ελλάδος από πλευράς αριθμού Ευεργετών και Δωρητών , αλλά και από αξία παρεχομένων περιουσιακών στοιχείων . Μεγάλοι Έλληνες και Αμφισσείς υπήρξαν οι Μαρκίδης , Γιαγτζής , Κορδώνης , Σταλλός , Κονιάκος , Ζήσιμος , Μαχαιράς και πολλοί άλλοι.

Σήμερα η Άμφισσα , δεν διαφέρει από τη μέση επαρχιακή πόλη , βιώνοντας περίπου τις ίδιες συνθήκες ποιότητας ζωής.

Η Άμφισσα , είναι πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας και του Δήμου Δελφών , αποτελεί την έδρα όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών του Νομού.
Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 10.000 κατοίκους .

Η Άμφισσα διαθέτει :
Γενικό Νοσοκομείο , Πρωτοδικείο , Εισαγγελία , Ειρηνοδικείο , Μητρόπολη , Αστυνομική Διεύθυνση , Αστυνομικό Τμήμα , Τμήμα Τροχαίας , Πυροσβεστική Υπηρεσία , Κατάστημα Ο.Τ.Ε. , Κατάστημα Δ.Ε.Η. , Τ.Ε.Ι. ( Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης και Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ) , Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , Ι.Ε.Κ. , Επαγγελματικό Λύκειο , Γενικό Λύκειο , Γυμνάσιο , Μουσικό Γυμνάσιο , Εσπερινό Γυμνάσιο, Δημοτικά Σχολεία , Νηπιαγωγεία , Βρεφονηπιακούς Σταθμούς , Ειδικά Σχολεία , Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας , Σχολή Νοσηλευτικής , Διευθύνσεις Α θμιας και Β΄ θμιας Εκπαίδευσης , Αρχαιολογικό Μουσείο , Λαογραφικό Μουσείο , τον Αξιόλογο Παραδοσιακό Οικισμό των Ταμπάκηδων ( Χάρμαινα ) , Αξιόλογα Μνημεία , Πνευματικό Κέντρο , Δημοτική Βιβλιοθήκη 55.000 τόμων , Χορωδία , Δημοτικό Ωδείο , Δημοτική Φιλαρμονική , Θεατρικό εργαστήρι , Εικαστικό Εργαστήρι , Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους , Στέκι Νεολαίας , Δομές Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας , Γηροκομείο , ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ , Κ.Α.Π.Η. , Πρεβεντόριο κρατουμένων , πλούσια εμπορική αγορά , καταστήματα αναψυχής και διασκέδασης και ένα Ξενοδοχείο , το Hotel Amfissaeum .
 
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ
 
Χάρτες
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
πρόγνωση καιρού απ?το weather.gr
 
Ακολουθήστε μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
site created and hosted by